বিয়েবাড়ির স্টাইলে মটন দো পেঁয়াজা রেসিপি /Mutton Do Pyaaza /আলু দিয়ে খাসির...





নমস্কার বন্ধুরা ,আমি তনুশ্রী।

আশা করি সবাই খুব ভাল আছেন। আজ আমি আপনাদের জন্য নিয়ে এসেছি বিয়েবাড়ি

স্টাইলে মটন দো পেঁয়াজা তৈরির খুব সহজ রেসিপি । আমরা প্রায় সবাই মটন

পছন্দ করি । আপনি চাইলেই খুব সহজেই আপনার বাড়িতে বানিয়ে ফেলতে পারেন

মজাদার মটন দো পেঁয়াজা ।আশা করি আমার রেসিপিটি আপনাদের সবার ভাল লাগবে।

 

Mutton Do Pyaaza

Mutton Do Pyaaza is a delicious mutton dish ,full of flavor that comes from slow braising on low heat and onions are added in two stages.

 Ingredients:-

1.Mutton -500 grams.

2.Potato -3 medium (halved).

3.Onion -4 medium (chopped).

4.Garlic (chopped)-10 to 15 cloves.

5.Ginger paste -2 tsp.

6.Fresh red chilli paste -1 tsp .

7.Cumin powder -2 tsp.

8.Coriander powder -2 tsp.

9.Red chilli powder -1 tsp.

10.Tomato (chopped) -2 medium .

11.Salt as required.

12.Turmeric powder -2 tsp.

13.Sugar -1/4 tsp.

14.Garam masala powder -1 tsp .

       Dry spices...

15.Cumin seeds -½ tsp.

16.Dried red chili -1 number.

17.Bay leaves -2 numbers.

18.Cardamom - 2-3 pics.

19.Cloves - 2-3 pics.

20.Cinnamon stick - 2 inch.


Method:-

1.In a pressure cooker,add 3 cups of water. Add mutton pieces.

 2.Mix 1 tsp of turmeric powder.

 3.Add half tsp of salt.Mix Well.

4.cook until the cooker Blows one whistle. keep aside .

5.In a heavy bottom Pan,heat oil and fry potato pieces.

6.In the same oil add chopped onion(two numbers).

7.Saute till browned for 5 minutes.Remove the Birista.

 8.Grind.keep aside.

9.In the same pan add more oil.

 

10.Temper the oil with dry spices .

11.Add sugar.

 

12.Add onion.

 
13.Add chopped garlic.Fry for one minute.

14.Add Tomato pieces.

15.Add mutton pieces. saute.

16.Add ginger paste.

17.Add turmeric powder.

18.Add red chili powder.

19.Add cumin powder.

20.Add coriander powder.

21.Mix red chili paste.

22.Add Salt.

23.Mix well.

24.Add fried potato pieces .

25.Cover the pan .cook for 10 minutes on medium flame.

26.Remove the lid.

27.Add mutton stock.

28.Cover the pan.Cook for 30 minutes on low flame. Check in between and saute.

29.Add Birista paste. mix well.

30.Mix garam masala powder.

31.Serve along with hot roti,rice or naan. 

Comments