SPICY CHICKEN GRAVY

SPICY CHICKEN GRAVY...

Ingredients :-

1.Chicken 750 gm.

2.Chopped onion 4 pieces.

3.Chopped Bell pepper 1.

4.Chopped tomato -2.

5.Ginger paste -2 tsp.

6.Garlic paste -2 tsp.

7.Green chilli paste -1 tsp.

8.Onion paste -2 tsp.

9.Cumin powder -2 tsp.

10.Coriander powder- 1 tsp.

11.Salt as required.

12.Turmeric powder- 2 tsp.

13.phoron-

bay leaves- 2 + Cumin- 1/2 tsp + Garam Masala. 

14.Garam masala powder- 1/2 tsp.

15.Sugar- 1 tsp.

16.Green Chili- 3 pieces.

17.Chopped coriander leaves- 2 tsp.

18.Potato- 3 pieces (optional).

19.Mustard oil- 1 cup.

20.Warm water as required ..

Method :-

 1.Marinate chicken with 2 tsp of oil, 1/2 tsp of turmeric powder, 1/2 tsp of salt.

 2.Heat oil in a pan for 30 mins.Fry phoron and add sugar 1/4 tsp .

3.Add chopped onion and saute for 2 minutes.

4.Add Bell paper saute for 2 minute.

5.Add Tomato fry for 2-3 minutes.

6.Add green, chilies. 

7.Add onion paste, ginger paste, garlic paste, green chili paste, cumin powder.

8.Add coriander powder, mix well.fry for 5 minutes.

9.Add coriander leaves, turmeric powder & salt .Fry for 2 minutes.

10.Add marinated chicken .Mix well.

 11.Cover the pan with lid.Cook on medium flame for 10 minutes.

 12.Add potato.

 13.Add warm water (2 cups )cook for 15 minutes on low flame.

 14.Add sugar.

 15.Add garam masala powder.

 16.Serve with rice Naan roti.

মশলাদার চিককেন কষা

           উপকরণঃ-

১) পেঁয়াজ (কুচোনো) – ৪টে।
২) ক্যাপসিকাম (কুচোনো) – ১ টা (ছোট) ।
৩) টমেটো (কুচোনো)- ২ টো ।
৪) আদাবাটা – ২ চামচ ।
৫) রসুন বাটা – ৪ চামচ ।
৬) লঙ্কা বাটা – ১ চামচ ।
৭) পেঁয়াজ বাটা – ২ চামচ ।
8) জিরে গুঁড়ো - ২চামচ ।
 ৯) ধনে গুঁড়ো – ১ চামচ ।
১০) লবন – পরিমানমতো ।
১১) হলুদ – ২ চামচ ।
১২) ফোড়নঃ—তেজপাতা – ২ টি, গোটাজিরে –   ১/২ চামচ, গোটা গরম মশলা – ১টি করে ।
১৩)গরমমশলা গুঁড়ো – ১/২ চামচ ।
১৪) চিনি – ১ চামচ ।
১৫) কাঁচা লঙ্কা – ৩ টে ।
১৬) ধনেপাতা (কুচোনো) – ২ চামচ ।
১৭) আলু -৬ টা ।
১৮)মুরগীর মাংস – ৭৫০ গ্রাম ।
১৯) সরষের তেল – ১ কাপ ।
২০) উষ্ণ গরম জল – পরিমানমতো ।

Comments