সুগার ফ্রী সন্দেশ মাাত্র ৫ মিনিটে/Sugar free Sandesh recipe



Sandesh is one of the popular sweets of Bengal .Today I will share with you a different kind of sandesh recipe.In this recipe I did not use extra sugar. I have used a small amount of homemade condensed milk.To make sandesh you will use fresh and soft Chenna.This sugar free sandesh is a delicious sweet for diabetic and diet conscious people.The recipe is extremely simple and these step-by-step photos/video will help you  to make these delicious sandesh at home.

Ingredients:-

1. curdled milk (Chenna)-350 grams.

2.Condensed milk -4 tbsp.

3.Ghee -1 tsp.

4.Cardamom powder -1 pinch.

5.Raisins to garnish.



Method:-

1.At first take fresh chenna in a plate.

2.You will find soft perfect chenna recipe link in inbox below.

3.Mash Well for 10 minutes.

4.Mash till the Cheena turns smooth and soft.

5.Put a non stick pan on low heat.Add ghee.

6.Transfer the chenna dough in the pan.

7.Add condensed milk.I made it at home.

8.You can get this recipe on my channel .

9.Stir constantly .

10.Add cardamom powder and mix well.

11.Cook for 5 minutes on low flame.

12.It will thicken up and leave the sides of the Pan.

13.Transfer to a plate.

14.Let it cool down for 15 minutes.

15.Cut it into desire shape.

16.Decorate sandesh with chopped raisins or nuts.

17.Keep it in the refrigerator for 2 hours before serving and enjoy.






 সন্দেশ বাংলার অন্যতম জনপ্রিয় মিষ্টি ।আজ আমি আপনাদের সাথে  অন্য ধরনের সন্দেশের রেসিপি শেয়ার করব। এই রেসিপিটিতে আমি অতিরিক্ত চিনি ব্যবহার করিনি। আমি স্বল্প পরিমাণে ঘরে তৈরি কনডেন্সড মিল্ক ব্যবহার করেছি। সন্দেশ তৈরি করতে আপনি তাজা এবং নরম ছানা ব্যবহার করবেন। এই সুগার ফ্রী সন্দেশ হ'ল ডায়াবেটিক এবং ডায়েট সচেতন মানুষের জন্য একটি সুস্বাদু মিষ্টি। 

উপকরণ

১.ছানা -৩৫০ গ্রাম।
২. কনডেন্সড মিল্ক -৪ টেবিল চামচ।
৩. এলাচ গুঁড়ো -১ চিমটে।
৪. ঘি-১ চামচচ।

৫.সাজানোর জন্য কিসমিস অথবা কাজু।

প্রণালী

১. প্রথমে একটি প্লেটে ছানা নিন.
২.১০ মিনিট ধরে ভালোভাবে মাখুন। ছানা মসৃণ ও নরম না হওয়া পর্যন্ত মাখতে থাকুন ।
৩.একটি ননস্টিক কড়াই কম আঁচে গরম করুন ।১ চামচ ঘি দিন।
৪.সেই করাইতে মেখে নেওয়া ছানা নিয়ে নিন এবং কনডেন্স মিল্ক দিয়ে দিন।
৫. এই কন্ডেস মিল্ক আমি ঘরেই তৈরি করেছি হোমমেড কনডেন্সড মিল্ক এর রেসিপি আপনারা আমার চ্যানেলে পেয়ে যাবেন।
৬.অনবরত নাড়তে থাকুন,এবার এলাচ গুঁড়ো মিশিয়ে নিন অল্প আঁচে ৫ মিনিট ধরে রান্না করুন।
৭. আস্তে আস্তে গারো হয়ে যাবে মিশ্রণটি এবং কড়াই থেকে উঠে আসতে লাগবে ।
৮.সেই সময় একটি প্লেটে সেটাকে তুলে নিন ১৫ মিনিটের জন্য ঠাণ্ডা করুন।
৯. তারপর নিজের পছন্দের আকারে কেটে নিন সন্দেশ গুলিকে।
১০. সন্দেশ সাজিয়ে নিন কিশমিশ অথবা কাজুর টুকরো দিয়ে।
১১. এই সন্দেশ ঘন্টাদুয়েক রেফ্রিজারেটরে রাখুন । তারপর পরিবেশন করুন।

Comments